Residential — The Chandler, Bexley

The Chandler, Bexley

Barua
2017
Barua
JILA
Brett Boardman

Our design response activates and enlivens Forest Rd while marrying into the existing urban fabric along Frederick St. This project involved the building of a new multi-story residential building, retail and two basement levels of car parking. The new building has been arranged on site to maximise the site’s Northerly aspect and views to Botany Bay, whilst providing good cross ventilation, communal space and amenity and engage with Forest Rd. The design responds to the existing urban fabric of this unique site by locating the taller massing on Forest Rd which then steps down along Frederick St and towards the rear of the site to the adjacent dwellings. A central landscaped courtyard provides natural light and ventilation for the apartments, greenery between the buildings and acts as communal space. Balconies generally are orientated towards sunlight and views – creating visual articulation along boundaries.