Residential — Dexus 1, Rosebery

Dexus 1, Rosebery

360
External renders by Creative Threshold. Courtyard and Lobby images by Fox Johnston.

Fox Johnston in collaboration with Nettleton Tribe

Originally part of a 12-acre site housing warehouse-style factories in Roseberry, this site is significant in terms of its local history.

Across the site, the factories housed predominantly confectionary production. Commonly known as ‘Confectionary Precinct’, it is the birthplace of the iconic Minties, Jaffa and Fantales.

Evoking the memory of the original sawtooth warehouse buildings, the concept explores this form in plan, section and materiality.

The building is designed to activate and enliven the transitioning North Roseberry Precinct by providing high quality, sustainable residences that provide a visually intriguing backdrop to the proposed Park. New streets and pedestrian through site links introduce a fine grain residential subdivision – in turn providing a more permeable and walkable neighbourhood.

The buildings have been thoughtfully designed to provide optimum efficiency in terms of building design, layout and environmental performance as well as compliment the original industrial buildings.

A complimentary palette of materials – concrete, steel, metal and glass – has been selected for both their relationship to the local environment as well as the rich and varied industrial history that categorises this part of Roseberry. Materials chosen will demonstrate their longevity and robustness as well as their textural component. A rich patina is intended to develop over time and be well integrated into the new landscape setting.

Materials and textures will also be chosen for their relationship to external and internal spaces – to ensure a continuity of materials runs throughout the project. Generally lower level spaces – retail / café / entry – will be permeable as much as possible with upper level spaces modulated in response to the buildings siting. Specific textural components of stone or timber may be chosen to provide warmth to internal apartment spaces whilst more robust materials with similar textural feel may be chosen for public connected spaces.