Selected Projects
Houses

Chinamans Beach House

Overlooking Chinaman’s Beach and Sydney Heads, the Chinaman’s Beach House is constructed on a northeast facing site on the harbour’s edge.  The house provides a beautiful harbour side room amongst the large angophoras.

Projecting from a cliff face overlooking Chinaman’s Beach, this project is a significant accomplishment when considering its complex site constraints. A recovered sandstone quarry, the site was steeply benched out from historic mining activity. Minimal impact to the surrounding ecosystem was also required for a harmonious retreat for our client.

Specialists advised on sustainable conversion back to its natural landscaped state and the revitalised gardens featured predominantly native species. Taking the form of a series of platforms at base level, two distinct volumes connected via an open courtyard/sun catch above. Concrete forms, low-e glazing and sliding screens provided good thermal massing and control, arranged for seasonal benefits.

The home is designed to nestle within the site with a central courtyard serving to let filtered light and breezes penetrate deep into the house and connect all areas by a sculptural timber stair. Views are maintained from the Barney Kearns viewing platform, while large copper blades offer south-aspect privacy.

“You enter from the top of the copper clad entry site and use the main stair void as a gallery as you circulate down through it. The stair pod is designed as a viewing platform, as it navigates its way down through the home” – Conrad Johnston