Commercial — Felix Hotel

Felix Hotel

Doncaster Prime
2017
PBS Building
Northrop
JILA
Brett Boardman & Tom Ferguson

Publications

  • The Hotel Conversation, March 2018 "Sydney's newest hotel with 43 million reasons to buy"
  • The Hotel Conversation, March 2018 "8Hotels' new 1960s-inspired Sydney Airport hotel"
  • The Broadsheet Melbourne, March 2018 "Now Open: Felix Hotel Shakes up Sydney's Airport Accommodation Scene"
  • Architecture & Design, April 2018: "Sydney Hotel design evokes the "golden era" of air travel"
  • Archello, April 2018: "A Short Stay Airport Hotel Unlike Any Other"
  • Design Curial, April 2018: "THE FELIX: THE AIRPORT HOTEL YOU WON’T WANT TO LEAVE"

Designed by Fox Johnston Architects, with interiors by Space Control, The Felix Hotel at Mascot, by 8 Hotels, overlooking Sydney’s major airport is designed to turn the ‘short stay’ hotel stereotype on its head, offering a unique and distinctly different hotel experience to today’s ‘digital nomad’ traveller, while evoking the ‘golden era’ of air travel in the 1960s.

The new 150 room hotel generously embraces its location, tips its hat to an Australian’ mid century’ aesthetic and offers its guests a comfortable, relaxing stay coupled with unique perspective on the airport’s working runways.

From the outset we felt it was crucial to make a striking building, one that would stand out from the other more traditional hotel offerings in the area, and provide a clear sense of identity for The Felix. A strong sculpted form with a jutting corner facing the airport, and the placement of public areas in a podium on the top of the building, achieves this sense of the hotel as a destination.

The hotel’s design eschews the traditional idea of the impersonal ‘lobby in the ground foyer’ concept, opting instead to relocate the reception and public spaces on the top floor with a double height glazed penthouse reception reminiscent of New York’s ‘Boom Boom Room’.
Upon entry at street level, a dramatic double height lobby connects to the central services core – taking the visitor on a journey to the top floor. Framed window openings flank this service core allowing light and ventilation into lobby spaces on every level as well as enabling the visitor to connect with their surroundings.

A carefully articulated rooftop volume or ‘sky lobby’ sits above the building mass modulated to its particular orientation. This sky lobby is designed as a place to congregate / meet / relax and offers expansive views south across Botany Bay and the airport, and north and east to the city. Full height controlled glazing to the south and east provide sun filled pockets throughout the day. A covered outdoor rooftop space to the north – housing the rooftop cinema – allows the building to breathe and offers the visitor an alternate space to retreat.

Hotel suites have been thoughtfully designed to maximize view apertures to the surrounds from each room as well as provide functional well-resolved layouts.

Integrated sustainability measures were pivotal in the design process, ensuring the longevity and overall running cost of the building over time is reduced.